Live: Има ли пилот в самолета на държавата, говорят Любен Дилов и Жечо Станков

ное. - 12
2021

Live: Има ли пилот в самолета на държавата, говорят Любен Дилов и Жечо Станков

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Бургас Любен Дилов-син и вторият – Жечо Станков отговарят  на въпроси.

Автор: Флагман.бг

Когато нямаш респектираща държава, ще ти изнесат дървесината, логично е, коментира водачът на листата на ГЕРБ-СДС

Държавата е пропуснала да се намеси и регулира износа на дървесина в чужбина, което сега създава колосален проблем за хиляди домакинства в региона.

Това обяви водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син в лайф във фейсбук, в който отговаряше на въпроси на гражданите.

Втора поредна вечер той и Жечо Станков застават открито, за да говорят по всички теми, без цензура.

Дилов разказа, че при обиколките им в региона мнозина са ги попитали къде се е скъсала нишката и кога ще получат платените си дърва. Става въпрос за 5-те кубика дървесина за огрев за нуждите на местното население, които се получават на социална цена. Те са за най-уязвимата част от населението – възрастните хора в малките населени места, които нямат друга възможност за отопление.

„Хората с основание са притеснени. Платили са за дърва, но не са ги получили. Това е така, защото те са изнесени в Гърция и Турция, за да бъдат продадени на по-високи цени. Когато нямаш респектираща държава – ще ти изнесат дървесина, това е логично“, коментира Любен Дилов.

Вторият в листата на ГЕРБ-СДС Жечо Станков посочи, че само за Айтос и Руен са необходими 22 хил.кубика.

Дори сега да започнат фирмите, няма да успеят да ги набавят до пролетта. Проблемът е още по-сериозен, защото и едно от най-големите предприятия в региона – „Кроношпан“ е затворило преди няколко дни заради липса на суровина, съобщи Станков.

„В последните няколко месеца безконтролно бе допуснат износ на дървесина. Това се отразява сериозно и на домакинствата – с липса на дърва за огрев, и на бизнеса – със затварянето на един завод, както и на строителния бранш, който се оплаква от драстично поскъпване на цената на дървения материал“, коментира той.

И тази вечер имаше и въпроси, свързани със санирането. Жечо Станков бе категоричен, че програмата трябва да се възстанови в познатия вид.

Както вчера отново той подробно обясни – служебното правителство е нанесло сериозни промени в Плана за възстановяване и развитие и на практика анулирало всички подадени до този момент заявления. Само за област Бургас това са 250 етажни собствености, които са одобрени и очакват финансиране. Те отново ще трябва да извървят административния път, а освен това да изготвят технически и енергиен паспорт на сградата си, което ще им коства между 300 и 600 лева на апартамент, обясни Станков.

ГЕРБ предлага програмата незабавно да бъде възстановена в познатия вид и в най-кратък срок да започне обновяването на вече одобрените блокове и сгради.

„Ще мобилизираме всички политически усилия, за да върнем старото положение, защото всичко ще бъде обезсмислено, ако остане вида на програмата, предложен от служебното правителство“, допълни Станков.

Любен Дилов съобщи интересната подробност, че санирането с подобен инструмент в момента е абсолютен хит в Италия, а италианците още преди няколко години идвали в България, за да черпят опит.

„Те се учиха от нас, копираха модела и до такава степен се вихри там програмата, че строителни компании от цяла Европа се считат, защото местните фирми не могат да поемат поръчките“, каза Любен Дилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *