Live: Любен Дилов и Жечо Станков отговарят на вашите въпроси, без цензура

ное. - 12
2021

Live: Любен Дилов и Жечо Станков отговарят на вашите въпроси, без цензура

Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

Жителите на над 250 блока, които бяха одобрени, ще трябва да преминат отново през иглени уши, за да внесат проектите си, реализирането на програмата е пред провал

Жителите на над 180 блока в Бургас или общо 250 в целия регион ще трябва да извървят отново цялата процедура по събиране на подписи и кандидатстване за саниране на сградите. Притеснителната новина съобщи кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков в живото предаване, в което днес той отговаряше на множество въпроси на граждани. Станков и водачът Любен Дилов-син в продължение на 30 минути говореха без цензура по наболелите теми.

Едно от първите питания бе, какво се случва със санирането и кога ще бъде рестартирана програмата.

Бургас, както вече сме писали, е първенец в страната и визията на комплексите цялостно се промени заради стотиците обновени блокове.  Това насърчи и етажните собствености да се организират и преминат цялата административна процедура по кандидатстване. Очакваше се финансирането да дойде по Плана за възстановяване и развитие на ЕС. В първоначалния вариант, изработен от кабинета на ГЕРБ, бе заложено практическото продължение на програмата – отпускане на средства за вече одобрените сгради.

Впоследствие обаче служебният кабинет направи няколко съществени промени, които сега ще затруднят значително етажната собственост.

„Първото, което се случи е, че служебното правителство промени до голяма степен програмата. Оказа се, че това, което е свършено до момента – създадените сдружения, събрани подписи за саниране и т.нат., вече не важи. Трябва да се кандидатства наново. Въпреки че Европа изрично казва, че няма смисъл в пандемия да караш хората повторно да правят нещо, което вече са направили. Тук обаче идва и черешката на тортата – не само, че отново трябва да си попълните документите и да ги дадете, но към документацията е задължително и изготвянето на енергиен и технически паспорт на сградата. Направих проверка, всеки един от тях струва между 3 и 6 лв. на кв.м. Т.е. – всяко домакинство ще трябва да даде между 300 и 400 лева още при кандидатстването. За тези, които подадат документи до септември следващата година – санирането ще е безплатно, а всички след 1 октомври трябва да осигурят 20 % самоучастие“, разясни Жечо Станков и се ангажира още при структурирането на следващото Народно събрание да потърсят разрешаването на този проблем, за да не се стопира програмата, която стотици хиляди в цялата страна очакват.

Жечо Станков, който е бивш зам.-министър на енергетиката и безспорен експерт в този сектор, бе попитан и как може да се спре поскъпването на тока в следващите месеци. Сметките за бизнеса са многократно завишени, в последните дни излязоха фактурите за октомври, които са с трикратно по-скъп ток от плащания в началото на годината.

 „Държавата има един полезен ход е и той е да поеме тази тежест, защото пазарът в момента е изкривен. Това е така, защото газът е кризисна суровина на територията на Европа, цените на емисиите също изиграха важна роля. Когато отворите вашата сметка ще видите следните редове – най-отгоре е стойността на енергията, на втория ред е акциза, а на третия – такса задължение към обществото. Държавата е събирала през годините средства от всеки един потребител, за да изпълнява задълженията си по дългосрочни договори – вятър, слънце, въглищни централи. В момента, заради високата цена на енергията този фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е червив от пари. Сега е моментът държавата да върне тези пари на битови и небитови потребители“, предложи Жечо Станков.

За небитовите потребители до Нова година цената е фиксирана, но след 1 януари, ако не се вземат спешни мерки, се очаква драстичното повишаване, което приситка бизнеса до стената.

Жечо Станков е категоричен, че средствата от този фонд може да се използват и сега, не е нужна нито санкция от Европа, нито от парламента, но служебното правителство очевидно не желае да признае грешката си и отказва да приеме този подход.

Примерна фактура за електроенергия. Всеки потребител плаща такса, която се събира в солидарен фонд. Средствата от него да бъдат използвани за регулиране на пазара, предлага Жечо Станков

„Смятахме, че може да има работеща държава без партийно правителство, но се оказа, че не е точно така. Виждаме го от момента, в който Румен Радев реши да си играе с изпълнителната власт, защото може би президентската му стана скучна. Настъпи хаос. И двата ни предизборни слогана използвахме тази дума, защото с това характеризираме управлението на служебното правителство“, допълни Любен Дилов-син.

„Тези, които се опитват да управляват в последните 6 месеца постоянно правят нещо ново, необмислено, с тежки последици, след което се връщат към това, което правеше ГЕРБ в последните години и за което ни критикуваха. Но периодът на тази проба-грешка костват твърде скъпо на цялото общество“, допълни той.

Друг от въпросите в живото предаване бе свързан със строителството на детската болница в Бургас.

Детска болница гарантирано ще има в Бургас. Важно е да го споменем, защото някои хора обичат да говорят за имагинерни проекти, които не се знае как ще бъдат финансирани. Тук ситуацията е различна. Строителството ще бъде финансирано от една страна от следващата програма за Регионално развитие, а от друга – от Европейската инвестиционна банка. Кметът на Бургас Димитър Николов работи дълго, за да се изпълни този проект. Благодарение на ЕИБ Община Бургас вече си партнира с най-добрите екипи, които са изграждали и проектирали идентични обекти. Ще получим цялостна концепция с най-добрите европейски практики. Детската болница ще има, нейното местоположение ще е зад УМБАЛ Бургас“, коментира по тази тема Жечо Станков.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Любен Дилов предварително анонсира, че онлайн срещата ще е с въпроси без цензура.  Заради това и зрител го запита за новите снимки от спалнята на Бойко Борисов.

„Тази сага вече е безкрайно смешна. Казвал съм го и друг път: Човек, който 12 години управлява държавата, едва ли си държи парите в чекмедже. Защо са му там? Какво ще плаща? Това е страшно глупава хватка, постановка. Очевидно е нагласена. Дори в последния тираж, в самите тях, в съпровождащия ги файл е описано, че върху тях има намеса. Те не са просто свалени от телефон, а пипани. Но това са криминални сюжети ,не ни се занимава с тях. Не това вълнува обществото, а има далеч по-важни проблеми“, каза Дилов.

На Дилов бе зададен въпрос и за коментара на Лозан Панов, който днес изрази съмнения, че лидерите на „Демократична България“ водят задкулисни договорки с друг от кандидатите, както и преговори с БСП за общо управление. „Факт е, че той е сложен човек със собствено мнение. Това си пролича и днес, когато нападна собствената си партия. Той невинаги е прав, поне аз помня няколко сериозни конфликта, но пък от друга страна е безстрашен човек, който не се притеснява да влезе в спор с най-силните на деня, за да брани своята истина. Мисля че българското общество печели от такива хора“, каза Дилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *