Тормозът над малкия и средния бизнес трябва да спре! /втора част/

юни - 21
2021

Тормозът над малкия и средния бизнес трябва да спре! /втора част/

В България често се случва умните да се “избиват” и глупаците да тържествуват, казва той

– Какви ще бъдат акцентите на ГЕРБ в тази предизборна кампания?
– Те са ясни – освен това, което пише на всички плакати – да вкараме ред и да спрем хаоса, изключително важно е ускоряването на икономическото развитие с намаляване на всички бюрократични пречки пред правенето на бизнес. Това е формула от физиката – имаш маса, скорост и ефект. Масата в нашия случай са парите. Те не могат да се увеличат, те са Х – колкото идват от данъци, средства от ЕС и т.н. Какво можем да направим, за да постигнем по-голям ефект – да увеличим скоростта, с която парите се въртят. Тогава те развиват икономиката и тласкат обществото напред. А това се постига с намаляване на данъчните и административните тежести. Да спрат тези безкрайни проверки, този безкраен тормоз от всички възможни чиновнически институции, които смятат, че като тормозят, особено малкия и среден бизнес, защитават работните си места и се правят на важни пред началниците си. Това особено в курортните райони се усеща много.

– През март прогнозирахте, че този сезон ще е най-силният за Южното Черноморие. Първите дни потвърждават ли тази прогноза?
– Вече е пълно. Въпреки лошото време. Проблемът обаче е друг и той също се решава с умна държавна намеса – това са големите комплекси, пък и не само те. Ако има правителствена програма, която да дотира самолетните чартъри, трябва да има и такава, която да стимулира автобусния чартър. Ние много искахме да направим такава програма, но не ни остана време. Защото един чартърен автобус от Молдова или от Румъния може да тръгне за България само, ако събере поне 50 пътника. Защото иначе ще е на загуба. И ако нашата държава плаща по 25 евро на празна седалка, този автобус може да дойде и с 30 заети места. Ето това е нещо малко, което обаче би могло да има голям ефект. И Македония, и Молдова, и Румъния – туристите от тези страни идват у нас основно с автобуси. Разбира се, могат много неща да се свършат в тази посока, но те за едно редовно правителство, което има програма, ясен хоризонт и т.н.

– Но за редовно правителство трябва работещ парламент. Как виждате новия  – реплика на стария или…?
– Абсолютна реплика на стария с малки размествания, може би патриотите ще влязат, така изглежда в момента. Нещо интересно, което остана незабелязано в предишния парламент – нервността на ДПС от факта, че те загубиха ролята си на традиционен балансьор, веднага изкараха отново етническата карта и започнаха да претоплят стари чорби, които ги държат интересни и важни за политиката. Разбира се, интригата в следващия парламент ще бъде свързана и с предстоящите президентски избори, защото формациите, които ще подкрепят настоящия президент, ще са по-склонни да бъдат заедно. И тук нашите приятели от „Да, България“ са в много лоша позиция, защото все повече ги подозират, че ще се заиграят с БСП, което вече наистина ще е краят на традиционната десница в България. Веднъж го направиха на изборите в София, но не платиха цената, която заслужаваха да платят, хората сякаш го забравиха, но втори път наистина няма да им го простят.

– Но от „Да България“ казаха, че ще имат свой кандидат.
– Разбира се, много се надяваме да е така, защото противното би било лошо. Въпросът е на балотажа кого ще подкрепят. Те имаха свой кандидат и на местните избори в София, но на втори тур подкрепиха Мая Манолова. Не ми се ще да видим старата картина, която се е случвала много пъти в България – умните да се избиват и глупаците да тържествуват.

– Казахте, че ДПС са нервни в момента. Но ако в новия парламент ГЕРБ и патриотите не успеят да съставят правителство, мандатът ще отиде при протестните партии и тогава отново ДПС ще стане ключов играч и „балансьор“.
– Това се опитахме да предотвратим още в миналия парламент, когато Бойко Борисов, спомняте си, в неговия неповторим стил каза: „Ще ви дам нужните десетина депутати.“ Това наистина се прави и всъщност разумното и модерно управление е миноритарното, на малцинството, когато нямаш гръцкия закон, който казва, че първия на изборите получава 50 депутата, за да не се грижи как да прави кабинет. И от кого да получи подкрепа една правителство на малцинството – от БСП и ДПС? Съвсем естествено е да я получи от нас, не само заради отношенията с ЕС, дясноцентриската ориентация, ЕНП зад гърба ти. Но защото това са хората, които досега са управлявали. Дори да са управлявали лошо, те имат цялата информация, знаят как се прави, много по-бързо ще влезете в час. Защото аз помня как хората на царя влязоха в кабинетите на правителството на Иван Костов и там нямаше дори кламери, да не говорим за програми. Бяха си тръгнали и бяха изскубали контактите, новият министър не можеше дори да си повика секретарката, нямаше връзка между телефона и розетката. И се чудеха какво да правят, седяха и мигаха. Минаха месеци, докато заработят нормално. Това е пагубно за България. Как пък не чух един български политик да каже: „Добро-лошо, продължавам това, което са правили тези преди мен – ще строя, ще санирам.“ Първото, което направи Германия, когато се обедини, беше да санира блоковете и да ги направиха модерни, красиви, енергоспестяващи, да се промени средата.

– За бургазлии винаги е било важно как се защитават интересите на града им. Вярвате ли, че може в новия парламент да създадете истинско бургаско лоби?
– Напълно го вярвам, просто не остана време да го изпробваме на практика в миналия парламент. С Димитър Бойчев и Евелина Василева внесохме проект за статута на Рибарското селище, например, и бях убеден, че ще получим подкрепа и от Петър Кънев и от Ивайло Вълчев, и изобщо от цялата бургаска група. За „Да, България“ не съм сигурен, те имат сложни отношения заради Росенец , но се надявам, че и от тях щяхме да получим подкрепа. Направихме крачка в тази посока. Познавайки всички тези хора, нямам основание да твърдя, че не можем да направим силна бургаска група. Последната такава, на която и аз бях член, беше в 40-тото НС, с непрежалимия Тошко Батилов, който наистина успя да ни увлече във всички местни каузи, макар да беше от най-презряната групи, тази на „Атака“, но въпреки това бе безспорен авторитет.

– А може ли в някакъв момент Вие да бъдете топла връзка между ГЕРБ и ИТН?
– Аз мисля, че по-топла връзка от тази между Бойко и Слави няма, защото съм бил свидетел колко беше топла. Така че едва ли точно аз им трябвам като посредник. Но истината е, че много от лицата на ИТН са ми приятели и колеги, и то не само тези от шоуто – и с Тони Стефанова съм много близък, и със Златомира от времената на „Нов избор“. Така че аз нямам проблем да си говоря с тях и те – с мен. Не забравяйте все пак, че ГЕРБ е в много особена ситуация в момента. Той е като тенджера под налягане, която е пълна със страхотен капацитет – това са дългогодишни министри, зам. министри, експерти във всяка една област, които имат изключително голяма експертиза, познанства по света, знаят как се прави буквално всяка нещо. И тази им свръх информираност за това какво представлява и как функционира държавата е супер конструктивна. Но може да бъде и много регресивна, защото буквално знаят как да спрат всеки един процес, ако решат да се държат опозиционно. Затова си позволявам да кажа, че в следващия парламент, независимо кой ще състави кабинет, нищо няма да се случи без експертизата на ГЕРБ. Просто те управляват 13 години. Тези, които идват сега, то си личи по стъпките на отделните министри, буквално нямат представа какво говорят и какво правят. Видяхме го с язовирите, с говоренето на Минеков. По-умните /министри/ мълчат и внимават, по-ентусиазираните, така да го кажем, правят глупости – здравният министър и да не ги изреждам.

– Кое е най-важното, което България може да научи от Бургас?
– Най-важното е, че Бургас е едно място, в което по абсолютно категоричен начин се виждат как умните избори променят за добро живота на хората. Аз съм свидетел на изборите в града през последните 20 години и какво беше преди това. Може да е имало грешки, да е имало обидени и огорчени, но и в момента Бургас е модел, който за жалост България не е. Първо модел на толерантност – и тук има политически битки, и тук има шарен местен парламент, обаче градът се развива, има единомислие и единодействие по най-важните проблеми и това е видимо с просто око, не е нужно да се убеждаваме, че е така. Моето просто послание е: „Бургазлии, помогнете да направим България като Бургас!“

ИЗТОЧНИК https://www.flagman.bg/article/243437

КЪМ ПЪРВА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО https://gergiovden.eu/dilov-2021-izbori-2/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *