Бързат с приемането на Изборния кодекс, Дилов видя знак, че вървим към избори

апр. - 24
2021

Бързат с приемането на Изборния кодекс, Дилов видя знак, че вървим към избори

Не 7, а 3 дни имат депутатите, за да предложат поправки между двете четения на единствения приет днес законопроект по Изборния кодекс. С пълна подкрепа и само един въздържал се от ГЕРБ законовите промени на „Има такъв народ“ минаха на първо четене в пленарната зала. Председателят на правната комисия Радослав Василев от ИТН пък предложи срокът за предлагане на промени по законопроекта да бъде намален на 3 дни и предложението бе прието. Единствени против бяха ГЕРБ и БСП.

Любен Дилов-син видя знак в това действие, че няма да се предложи кабинет от партията на Трифонов и се върви бързо към предсрочни избори по нови правила.
„Исках да дам възможност на моите бивши колеги, че могат да подходят отговорно. Този срок означава, че никой няма да състави правителство и вървим към предсрочни избори. Излезте и кажете, ако имате доблест и кажете, ако не е вярно“, призова Дилов бившите си колеги сценаристи от групата на Слави.

Да се формира нов 32-и многомандатен избирателен район „Извън страната“, като броят на мандатите в него ще се определя от броя на гласувалите на последните избори за Народно събрание, е едно от предложенията по приетия законопроект, внесен от председателката на парламента Ива Митева. С тази идея се очаква българите в чужбина вече да гласуват не само за партии, но и за кандидатски листи, с преференции, включително и за независими кандидати.

Машинно гласуване и за българите в чужбина е друга от приетите идеи, но се запазва и възможността за вот с бюлетина при невъзможност за ползване на машина. Очакванията са да се ограничат невалидните бюлетини, а протоколите да станат само разпечатките от машините.

Предстоящите президентски избори да се проведат с експериментално електронно гласуване, приеха още депутатите. Изцяло нов състав на ЦИК с членове само от парламентарнопредставените партии и видеонаблюдението на вота също влизат в предложенията на ИТН.
Очаквано предложенията за мажоритарен вот на ГЕРБ и за гласуване по пощата на
„Демократична България“ бяха отхвърлени, след като не намериха подкрепа и от правната комисия преди 2 дни.

Дебатът в зала около промените в Изборния кодекс премина спокойно, а от ГЕРБ обясниха, че ще подкрепят идеите на „Има такъв народ“, за да „погледнем в пропастта“. „Ако няма да има правителство, давайте да приемем минимално необходимото, да отиваме на нови избори и да отиваме да видим кого го е страх“, каза Радосвет Чолаков от ГЕРБ.

От БСП обясниха, че подкрепят законопроекта на ИТН, но ще внесат своите предложения между двете четения, защото имат забележки по текстовете.

ДПС също дадоха подкрепата си и то най-вече за идеите за изцяло машинния вот и
видеонаблюдението. „На ДПС принадлежи репликата: „Да извадим химикалката от изборния процес!“, каза Хамид Хамид.

ДБ упрекнаха ГЕРБ, че сега се страхуват да въведат пощенското и дистанционното електронно гласуване, а са имали на разположение 5 г. за това. „Минаха 5 г. откакто сме внесли предложение за електронно гласуване. Имахте 5 г. да го направите, но не искате да има висока избирателна активност, а вие това не го искате. Затова не искате и гласуване по пощата“, каза  Мартин Иванов от ДБ и призова да се провери в колко европейски страни има пощенско гласуване.

Източник 24 часа

Снимка dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *