Любен Дилов: Защо г-н Сандов да не е министър на Вселенското равновесие, например?

дек. - 13
2021

Любен Дилов: Защо г-н Сандов да не е министър на Вселенското равновесие, например?

Изказване по дебатите за избор на редовно правителство

Почитаеми г-н Председател, уважаеми колеги, уважаеми бъдещ Министър-председателю.
Няма да скрия своята симпатия към вас като към енергичен млад човек, ръководен – надявам се – от добри намерения.

Вероятно и аз, както и мнозина от българите, съм податлив към чара на хора, които пренебрегват законите.

Това ни е заложено от времето на хайдушкото движение и е част от националната ни психология. При всички случаи ви желая успех, а сега бих искал да споделя едно колебание.

На няколко пъти използвахте футболна реторика, описвайки намеренията на бъдещото коалиционно управление. Например, че ще представите А-отбора на България, или че всяка партия ще носи отговорност за своите играчи, разбирай министри.

Ето тук е колебанието ми.

Мисля, че дори знаменитият Димитър Пенев не би изрекъл, че – примерно – Левски, ЦСКА или Лудогорец носят отговорност за футболистите, които е призовал в националния тим. В А-отбора. Да ви попитам конкретно, ако играчът Корнелия Нинова играе лошо, Вие – по собствените Ви думи – ще се обърнете към ръководството на нейната партия. Т.е. към Корнелия Нинова, за да направи забележка на Корнелия Нинова. Оставяме настрана, че твърде малко българи гласуваха за това точно Корнелия Нинова да управлява, Вие натоварвате почитаемата госпожа с тежката съдба да съди самата себе си. Нещо, в което Българската социалистическа партия никога не е била особено умела…

И понеже госпожа Нинова спомена тук, че ще има разни безплатни неща… Да ви припомня, сигурно сте го учили в Харвард, когато социалисти ви обещават нещо да е безплатно, обикновено то е безплатно за потребителите и двойно по-скъпо за данъкоплатците.

Маниерът на сглобяване на Вашето правителство, изразен от самия вас е някакъв кавър на знаменитото „Всеки сам си преценя“ на министър Кацаров, само че отнесено към партии. Аз не разбрах много ясно кой ще носи отговорност за бъдещето правителство? Пак ли президента Радев? Мисля, че тези неща трябва да са ясни… Каквито и забележки да имате към предходното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ, там въпросът с носенето на отговорност за действията на правителството беше болезнено ясен.

Да се върнем на А-отбора, както самопровъзгласихте бъдещият кабинет. Към този момент – дано ме опровергаят бъдещите ви действия – А-отборът ми се струва по-скоро „Ужас“ – Марчаево или отбора „Крила на съветите“ от село Бяла река, Първомайско. Впрочем бившето име на този отбор беше Магарешко текме…

Та във вашият А-отбор ще има министър на ефективното управление. Каква е тази длъжност да ми обясните? Това е все едно отборът „Крила на съветите“ освен треньор на отбора, да си назначи и треньор по футбол? Очевидно имате някаква идея за министър по ефективното управление, но тя засега остава скрита, а само след минути ще трябва да гласуваме за нея.

Не е А-отбора това, а „Скрита сила“, село Мъдрево…

Едно управление се основава на три основни стълба: програма, структура на правителството и състав.

Положих огромни усилия да вникна в програмата, която сте представили. Това е една не много добра публицистика, лишена изцяло от срокове и отговорници.

Но, да предположим, че при актуализацията на бюджета през септември – защото сега няма да имате време – ще се появят някакви конкретни и обозрими цели.

Да се върнем на структурата. Освен министър за ефективното управление, ще имате и вицепремиер по климатичните политики. Това е все едно „Крила на съветите“ да си назначат треньор за Световното по футбол. Мисля, че климатичните политики е прекалено конкретно за целия дух на вашия кабинет. Защо г-н Сандов да не е министър на Вселенското равновесие, например? Или вицепремиер по тъмната материя? Едва ще дочакам клетвата на министъра, за да му напиша писмо: „Уважаеми г-н Вицепремиер, никак не ми харесва климата напоследък!“…

За финал ще се отбележа отново, че Димитър Пенев никога не би построил един национален отбор така и би се посвенил да изрече някои от нещата, които вие изрекохте като намерения за бъдещето управление. Но Пената има други крилати лафове, които чудесно се отнасят към бъдещото правителство. Например: „Задръстването е голямо, отбил в лоялното платното“.

Вашият кабинет, г-н Петков много сериозно е хлътнал в лоялното платно на президента Радев. Голяма част от министрите ви излизат пряко от неговата администрация. Вие може би сте заблуден от това, че президента бе избран за втори мандат, но неговото управление ще остане в историята на България с няколко доста мрачни рекорда – най-висока смъртност в света от Ковид-19, най-яростен сблъсък между институциите в цялата ни най-нова история, най-висока цена на електроенергията за производствени нужди за последните 32 години, най-много нарушения на конституцията на глава от населението и – най-важното – яросто разделение на обществото, на каквото не сме били свидетели от 1990-а насам. Вероятно не само той носи вина за това, но Радев беше главното действащо лице в създаването на тези рекорди.

Смятате, че всичко това е било успех ли, за да поканите толкова много министри от неговата администрация и неговото управление? Или… как беше – всеки сам си преценя?

Няма да пророкувам от тази трибуна относно съдбата на бъдещето ви управление. От сега е ясно, че то ще бъде много трудно. Надеждата ми е само, че климатичните политики ще бъдат на ниво. Това вече е конкретен ангажимент.

Това ме крепи, благодаря за вниманието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *