Любен Дилов: Не търсим разделението, а по-скоро – консенсусът и диалогът

ное. - 08
2021

Любен Дилов: Не търсим разделението, а по-скоро – консенсусът и диалогът

flagman.bg/

Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

снимки и видео: Светлозария КИДЕРОВА

Разговорите с избиратели продължиха повече от час, а опашката за снимки с кандидатпрезидентската двойка бе огромна

Кандидатпрезидентската двойка проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева срещнаха мощната подкрепа на бургазлии. Те представиха своите приоритети и обявиха пред своите поддръжници, че основна задача пред тях е преодоляването на политическата криза, в която е страната ни. За срещата с тях в Бургас пристигнаха представители на всички общини в Бургаска област, членове на Инициативния комитет, който издигна кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева. В него влизат и редица бургазлии, сред които кметът Димитър Николов, обичаната Тони Димитрова, актьорите Юрий Ангелов и Тончо Токмакчиев, доц. Драгомир Стефанов, който е председател на Движение „Гергьовден“.

Експертите от листата на ГЕРБ-Бургас, начело с водача Любен Дилов – син, посрещнаха кандидатите за президент и вицепрезидент. Разговорите с избиратели продължиха повече от час, а опашката за снимки с проф. Герджиков и полк. Митева бе огромна.

От откритата сцена до Часовника проф. Анастас Герджиков покани за пореден път Румен Радев на дебат. Признателни сме, че сте се събрали толкова много. Но има хора, които не се справят с обединението, а допринасят за разединението, каза проф. Герджиков и припомни, че от 20 дни отправя тази покана към Радев – да се срещнат.

Г-н Радев, утре по програма ние трябва да сме в Хасково. И Вие сте там. Съдбата ни среща, нека да отидем в сградата на БТА-Хасково и да проведем най-сетне този дебат, конкретно призова проф. Герджиков.

Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, СДС и БЗНС, обяви, че и въпросът с тези 228 машини за гласуване трябва да се изясни изцяло, тъй като те пристигнали вчера в страната ни, но са предназначени за друга държава. „До момента в който не чуем какви са те и за какво щяха да се използват, аз ще продължа да се съмнявам, че има хора, на които не им е нужен дебат, защото вече знаят резултатите от изборите“, каза проф. Герджиков.

„Ако аз бъда избран за президент няма да внасям раздори между партиите и да осуетя създаването на редовно правителство. Ще направя всичко възможно не с формални консултации, а с дълга градивност и подход – ще имаме редовно правителство“, обяви проф. Анастас Герджиков и срещна бурните аплодисменти на присъстващите.

И добави, че когато с Невяна Митева са подготвяли книжката със своите приоритети, дори не са подозирали за колко от тези области в нея ще се окажат прави.

Проф. Анастас Герджиков заяви, че страната ни е в криза и изброи всички области, които тя обхваща. Най-важна обаче, според кандидатпрезидентската двойка, е политическата криза. „Преминаваме в образователна криза – университетите са затворени и училищата също. Ценовата криза – цените са фиксирани по договори, а цената на тока нараства всеки месец. Произведеното е този месец, а колко е струвало, ще разберем другия. Фирмите имат два избора – или да фалират, или да повишат рязко цените. Така до Нова година цените ще се вдигат, а след това ще се вдигне и цената на тока, защото са защитени само до 1 януари. Шест месеца служебното правителство не взе необходимите мерки, особено в първите 3 месеца, когато смятаха, че ще имат кратък мандат и е достатъчно само да плюят предходните власти. Здравната криза ще ни се види нищо в сравнение със следващите 6 месеца, когато ще видим енергийната. Как да работи едно предприятие, като токът се вдига постоянно. През лятото не свършиха нищо за здравната криза, сега няма да направят нищо и за това“, каза проф. Анастас Герджиков.

Кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева заяви на свой ред: „Аз съм обикновена българка като всички тук, дошли да ни уважите дори в почивния ден. И нашата блага и искрена дума е: „Тежка зима ще ни чака за съжаление.“ Но аз вярвам в мъдростта и разума, изключеното от емоции рационално мислене на българина, който не се поддава на фалшивото говорене. Който вижда в нас хората, които ще подадат ръка и ще помогнат. Вървим от град на град и благата ни дума е по-силна от всяка критика към нас“, каза полк. Митева и добави:

„Вярвам в силата на българката, защото тя заслужава много повече. Да се чуе и нейният глас. Скромната й дума е на място и в най-тежките моменти, когато е заставала силно до своите мъже“, обяви кандидатът за вицепрезидент – първата жена с военен ранг в демократичната история на страната ни, издигната за този пост.

Много често ни питат какво е направено за 12 години, продължи тя и добави, че Бургас е най-добрият пример за това с какво можем да се гордеем.

„Спортистите ми споделиха, че тук се живее добре. С проф. Герджиков няма да разделим и олимпийските шампиони на България. Всички те ще бъдат поканени в Президентството. Защото и това се направи – някои не бяха поканени там при Радев. Няма да ви призовавам да гласувате. Знам, че ще го направите. Защото Вие сте тези, които ще решите бъдещето на всички нас“, обърна се тя към присъстващите, която я аплодираха. Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас Любен Дилов – син призова на свой ред да сверим часовниците с две личности, на които изключително много залагаме за бъдещето на България. „С проф. Герджиков се познаваме от студентските години и това е най-точният човек, в точното време, на точното място. Както той каза снощи – няма как да решим която и да е криза, без да се справим с политическата. Все едно да сме всички в една лодка, която е в буря, а в същото време капитанът и боцманът да се бият по цял ден. Нужни са хора, които имат ясна представа каква е функцията на президента на България. Виждам доста приятели от академичните среди – ясно Ви е какво означава да се управлява университет с 16 факултета. Все едно конфедерация с 16 републики“, каза Дилов. „Проф. Анастас Герджиков ще успее да обедини партиите. Това е основната задача на президента в България. Радев 5 години не разбра какво работи президентът. Много от нас не харесваха Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов, но и тримата се справиха блестящо с функцията на президента, независимо от политическите им предпочитания, свързаха партиите. Президентът по Конституция има една много важна задача. Когато избираме президент и човек, който да ни смени плочките в банята – има един въпрос: може ли този човек да свърши работата? Президентът трябва да е медиатор, функцията му е ясна“, каза Любен Дилов, водач на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ-СДС в Бургас.

Кметът на Бургас Димитър Николов, който е в Инициативния комитет по издигането на кандидатпрезидентската двойка, припомни пред Флагман.бг, че преди 3 години проф. Анастас Герджиков каза, че Бургас задължително трябва да има филиал на Софийския университет. Разчитам на неговата подкрепа. Надявам се това да се случи максимално скоро“, каза Николов.

Кметът на Бургас е категоричен, че проф. Анастас Герджиков ще успее да се справи и да обедини партиите. Той е балансьор, открива различните гледни точки и намира решения, смята Димитър Николов. Според уважавания преподавател от Бургас проф. Сотир Сотиров каза пред Флагман.бг, че според него няма нищо общо между проф. Герджиков и другите кандидати. Той ще е от тези хора, които ще успеят да обединят хората независимо с каква политическа убеденост са те. Крайно време е да се обединим и да застанем зад човек, който може да обедини“, каза проф. Сотиров и добави, че проф. Герджиков е свикнал да работи с много различни личности и различни интереси.

Според Дончо Златев от СДС-Бургас, проф. Герджиков освен представител на академичната общност ще е и такъв на цялата държава. „Въпреки критиките, той е доказал, че е способен да помогне на млкадите хора. Полк. Митева също е вицепрезидент, с който България може да се гордее“, смята Дончо Златев.

Областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев също е категоричен, че всички се убеждаваме, че това е правилната кандидатура, проф. Герджиков ще постави обединението на масата, той ще постави и диалога. „Виждаме политическата криза до какви други кризи доведе. Проф. Герджиков ще успее да обедини партиите – да постави началото на разговорите и впоследствие обединението на политическите сили за съставяне на правителство“, каза Бойчев.

Доц. Драгомир Стефанов от УНСС заяви на свой ред, че с огромно желание се включил в Инициативния комитет. „Познавам проф. Герджиков от 2003 г. като много добър управленец и администратор, и мислещ човек. Никога не търси разделението, а по-скоро – консенсусът и диалогът. България има нужда от такв президент.

Полк. Митева е изключителен човек. На първо място спортист, което изгражда стремеж за победа и успехи. В същото време е и майка на 3 деца – в духа на християнското семейство, нещо, което забравихме в последните години“, каза доц. Драгомир Стефанов, който е и председател на Движение „Гергьовден“.

Композиторът Стефан Диомов също заяви, че безрезервно вярва и желае успех на кандидатпрезидентската двойка проф. Герджиков и полк. Митева.

Евелина Михалева, която е областен координатор на Жени-ГЕРБ, заяви, че са нужни ред и дисциплина на политиците. „Полк. Невяна Митева може да внесе това. Красива, умна, успешна. Надявам се това да е нашият вицепрезидент“, каза Михалева.

Обиколката на кандидатпрезидентската двойка проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева продължава. Ако ги подкрепяте – гласувайте за тях с номер 15 в бюлетината за президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *