Любен Дилов: Нагонът на парламента да се превърне в Народен съд ще им изиграе лоша шега

апр. - 18
2021

Любен Дилов: Нагонът на парламента да се превърне в Народен съд ще им изиграе лоша шега

Първият е кабинет изцяло на ИТН, а вторият – „сглобка” между опозиционните партии чрез третия мандат

Два възможни сценария за съставяне на правителство в рамките на този парламент посочи Любен Дилов-син, който бе избран за депутат от Бургас. Днес той даде първата си пресконференция, заедно с други двама от народните избраници на ГЕРБ за Бургаска област – Ивелина Василева и Димитър Бойчев. (ВИЖТЕ ТУК)

Първата опция е кабинет, предложен от  „Има такъв народ”. Тази възможност в последните два дни придобива сериозна политическа подкрепа, след като и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!”, и Христо Иванов от „Да, България” се обявиха „за” подобна идея, а Корнелия Нинова подчерта, че ще подкрепят подобно правителство, ако се приемат шест конкретни предложение на БСП.

„Мога да направя анализ, какъвто бих направил като журналист”, започна Любен Дилов-син, който отлично познава бившия си съратник от КуКу Слави Трифонов и може да прогнозира действията му.

„Ако г-н Трифонов не направи опит да направи собствен кабинет, както аз лично го съветвам, трудно ще обясни на избирателите си защо не е приел тази възможност. Естествено, че може да каже, че иска мнозинство и да управлява сам. Добре, това може и да се приеме, но по-вероятно е да даде отлив на гласове, защото избирателите ще му кажат: „Току-що те избрахме да управляваш. Имаш заявена подкрепа от другите парламентарни формации, включително и от ГЕРБ. Защо не го правиш?”. Слави така или иначе ще изпие горчивата чаша заради помощта, която ще получи от БСП и ДПС. Не може да им каже – не ми гласувайте кабинета! Лично аз смятам, че за него по-добре да не се ангажира с допълнителни и неясни договорки с Мая Манолова и „Да, България”. Коректно е това, което прави Борисов – предлага и парламентът, ако иска да го гласува”, каза Любен Дилов на днешната пресконференция, след което допълни, че ако такъв кабинет бъде съставен хоризонтът му ще е кратък – най-много до края на годината или до президентските избори.

Според него има и друг логичен развой – прехвърляне на третия мандат към друга политическа сила.

„Вероятно ще пробват да направят някаква сглобка на кабинет, за да добутат до избори 2 в 1 наесен, защото тези формации надяват покрай президентските избори да влязат в парламента още веднъж. За някои от тях обаче ще е трудно. Смятам, че още 2-3 екранни изяви на г-жа Манолова и г-жа Дончева ще ги оставят под 4 % на следващ вот”, допълни Дилов.

Не бива обаче да се забравя, че българският политически елит винаги е готов за изненади и може да предложи нещо съвсем необичайно в следващите дни, предупреди депутатът от ГЕРБ.

„Истината е, че мнозинството не е много сигурно, че ако излъчи кабинет ще е в състояние да го разтури, защото има опитни майстори като ДПС в парламента и може да се окаже, че ще имаме правителство, тип Беров, което ще иска да напусне, но ще си управлява с динамични мнозинство дълго време.  Какво му е на Слави Трифонов, познавайки го – не искам. Всички тези неща минават през него с много по-голяма скорост. Искрено му съчувствам, беше и болен, много му е тежка ситуацията, дано се справят. Ние каквото можем да направим сме го заявили – ако не стигат гласове ще ги дадем”, завърши Любен Дилов-син.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *